Schrijversfoutje nummer één: niet beginnen

Foutje 1: Niet beginnen

Waarom is dit verkeerd?
Als je er niet aan begint, kun je het ook niet afronden.
Het afmaken van welk schrijfproject dan ook, vooral een roman, is een afschrikwekkend vooruitzicht. Veel mensen raken verlamd bij het idee. Anderen wachten tot de tijd rijp is. En er zijn mensen die eindeloos wachten op inspiratie. Zelfs ervaren schrijvers vinden het gemakkelijker om allemaal andere dingen te doen dan schrijven.
“Ik wil altijd nog een boek schrijven, of een artikel, of een roman”, zeggen sommige mensen. Mooie praatjes van pseudo-auteurs.

De oplossing:
Begin op elke willekeurige moment. De openingszin, eerste pagina en eerste hoofdstuk zijn cruciaal, dat klopt. Maar bedenk dat je die altijd nog kan aanpassen tijdens het herschrijven. Dus het beste pak je gewoon het meest geschikte startpunt en begint te schrijven. Nu is de tijd rijp. Dit moment.

Als je kijkt naar gevestigde schrijvers, zie je dat ze vaak begonnen zijn op een schijnbaar onmogelijk moment – vaak als hun leventje verre van perfect is. Je zou zeggen dat de timing nergens op lijkt. Maar dat kan nou net het allerbeste moment zijn om te schrijven! Als je op het perfecte moment gaat zitten wachten, komt het nooit.

En je zit dit nu te lezen? Als je altijd al hebt willen schrijven maar nog nooit hebt geschreven wat je eigenlijk wou, dan is dat je eerste foutje en dat is makkelijk recht te zetten. Stop nu met lezen. Open een Word-document of pak een notitieboek en een potloodje (perfectie hoeft niet!), prik je creatieve ‘ader’ aan en laat het bloed rijkelijk vloeien!

Succes!

  • Tekst gebaseerd op het boek: 70 solutions to common writing mistakes, van Bob Mayer
  • Als je nu inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je  dit (Engelstalige) eboek (PDF) helemaal gratis via email!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s