Schrijversfoutje nummer 11: tijd verspillen

Foutje nummer 11: Tijd verspillen

Waarom is dit verkeerd?
Tijd is het meest waardevolle wat je hebt.
Een van de grootste smoezen die mensen opvoeren voor het niet-schrijven is tijdgebrek. Maar dan hebben ze niet door hoe ze hun tijd werkelijk besteden.
Terwijl tijd het meest waardevolle is dat we hebben, gaan we er juist het slordigste mee om. Het is gemakkelijk om te zeggen ‘Leef elke dag alsof het je laatste is’, maar dat is geen goed advies voor een schrijver die weet dat hij of zij minstens een jaar nodig heeft om een roman te schrijven. Hij zou dan meteen stoppen met schrijven en op wereldreis gaan of iets dergelijks. Wat een schrijver nodig heeft is prioriteit geven aan het schrijven, een hogere prioriteit dan aan allerlei afleidingen. Een schrijver moet vaststellen welke plek het schrijven in zijn leven inneemt en dan volgens die prioriteit gaan handelen. Je kunt niet alleen maar zeggen dat je een schrijver wilt zijn. Je moet leven alsof je er echt een bent!

De oplossing:
Als je een schrijver wilt zijn, moet je het schrijven zo belangrijk maken dat het ‘ten koste gaat’ van je minder belangrijke activiteiten. Noteer je dagelijkse routine maar eens. Bekijk nu waar de reserve zit, met welke dingen je kunt ophouden, zoals bijvoorbeeld TV kijken, en maak daar je schrijfmoment van.

Veel geslaagde schrijvers hebben hun schrijfmoment gepland aan het begin of juist het eind van de dag: ze stonden een uurtje vroeger op, of gingen een uur later naar bed en gebruikten dat uurtje altijd voor hun schrijfwerk. Sommige mensen schrijven dagelijks in de trein naar hun werk, en anderen pennen tijdens de lunch.

Als je maar graag genoeg schrijver wilt worden, ga je er ook de tijd voor vinden.

Succes!

  • Tekst gebaseerd op het boek: 70 solutions to common writing mistakes, van Bob Mayer
  • Als je nu inschrijft voor onze nieuwsbrief, ontvang je  dit (Engelstalige) eboek (PDF) helemaal gratis via email!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s