Korte schrijfles van Michael Crichton

Dinosaurussen op verre eilanden. Moordzuchtige gorilla’s die een veld diamanten bewaken. Getergde dokters die hordes gewonde patienten verzorgen. Zelfs als je zijn boeken nog nooit gelezen hebt, begrijp je wel hoe sterk de verbeeldingskracht is die hij de laatste tientallen jaren aan de dag legde – Jurassic Park, Congo of zijn televisieserie ER – allemaal staaltjes van Michael Crichton’s  geraffineerde en bijdetijdse vertelkunst.

Michael Crichton
Ter nagedachtenis aan deze auteur, die eind 2008 op 66-jarige leeftijd overleed, vertelt auteur Karen Dionne – recensenten typeren haar als ‘de nieuwe Crichton’   – puntsgewijs wat zij van haar grote idool heeft opgestoken.

 

 

 

1. Daag je lezer uit. Wees niet bang om complexe onderwerpen zoals quantum fysica of genetische manipulatie bij de kop te pakken. Lezers vinden het heerlijk om iets nieuws te leren. Het is net zo belangrijk hun nieuwsgierigheid te prikkelen als ze vanaf de eerste pagina bij de lurven te pakken.

2. Verras je lezer. Wie The Andromeda Strain leest kan het einde niet raden. Romans moeten nieuw zijn. Onvoorspelbaarheid is het sleutelwoord.
3. Laat de klok tikken Timing, spanning, impuls, snelheid – Crichton zet de norm. Een bonzend hart houdt de lezer aan het lezen.
4. Zorg dat de feiten kloppen. Of je nu te maken hebt met wetenschap, geschiedenis of locatie, lezers verwachten dat je achtergrondinformatie deugt.
5. Speel losjes met de feiten. Het verhaal overtroeft alles. Crichton kon het onmogelijke zelfs geloofwaardig maken. Iedereen weet dat je dinosaurussen niet uit fossiel DNA kunt klonen, maar áls het kon …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s