Hoe breng je samenhang in je artikel?

samenhang in je artikel

 

Zelfs het meest wereldschokkende idee maakt weinig indruk als je het niet op een samenhangende manier voor de lezer neerzet. Als schrijver moet je verbanden leggen, ideeën aan elkaar koppelen, zodat de lezer het complete plaatje gaat zien.

Losse ideetjes zijn net zo saai als willekeurige citaten op een rijtje. Niet prettig om te lezen, want er zit kop noch staart aan. Even niet opletten en de lezer heeft een hele alinea overgeslagen. Of nog erger: de hele tekst gewoon terzijde gelegd. Dat wil je niet!
Er zijn vier basisgereedschappen waarmee je gemakkelijk samenhang kunt scheppen. Het lijkt een beetje op computerprogrammeren, dus we gebruiken gemakshalve dezelfde termen.
1. Transitional tags: overgangswoorden.
Daarmee knoop je expliciet je ideeën aan elkaar. We bedoelen hier eenvoudige voegwoorden als ‘en’, ‘want’, ‘maar’ en bijwoorden als bijvoorbeeld ‘anderzijds’, ‘daarentegen’ en ‘bovendien’. Je moet ze natuurlijk wel correct toepassen, anders staan ze als een vlag op een modderschuit.
2. Repeating keywords: herhaling van sleutelwoorden. Zijn er specifieke sleutelwoorden of uitspraken die cruciaal zijn in je verhaal? Welke begrippen moet de lezer in elk geval oppikken? Als je die woorden op verschillende plekken steeds in je tekst laat terugkomen, begrijpt de lezer dat dat de rode draad moet zijn. Schrijvers variëren graag, ze vinden het niet mooi om steeds dezelfde woorden te gebruiken. Toch heeft het herhalen van sleutelwoorden een belangrijke functie voor de samenhang. Dan maar even iets minder mooi.
3. Pronoun reference: aanwijzende of persoonlijke voornaamwoorden. Ze verwijzen naar iets in de vorige zin of alinea, bijvoorbeeld ‘dit’, ‘dat’, ‘deze’ ‘die’. In de vorige zin was ‘ze’ al een voorbeeld van een persoonlijk voornaamwoord. Zulke woorden maken het voor de lezer gemakkelijker om het verband te zien. Bovendien wordt hij uitgenodigd snel verder te lezen.
4. Parallelle vormen: soort bij soort. Als je drie punten wilt behandelen, gebruik dan voor die drie punten steeds dezelfde vorm (bijvoorbeeld een zelfstandig naamwoord of een korte zin in dezelfde vorm). Daarmee snapt de lezer dat ze bij elkaar horen. Op zo’n manier heb je meteen samenhang gebracht in je stuk zonder verder nog iets uit te hoeven leggen.
Succes!

Vrij naar: Mary Simmers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s