Writersblock doorbreken, hoe doe je dat?


Doorbreek je writersblock

Writer’s block is dat wormpje van twijfel dat in je geest kruipt, dat jou ieder woord of elk idee kritisch terzijde laat schuiven en jou vertelt dat je helemaal geen goede schrijver bent. Schrijven is moeilijk genoeg. Als er ook nog twijfel en gebrek aan zelfvertrouwen gaan meespelen, dan wordt schrijven inderdaad onmogelijk.

Dat plotselinge, onverklaarbare onvermogen om woorden op papier te krijgen kan bij elke schrijver op elk moment toeslaan. Onervaren schrijvers herkennen het soms niet als zodanig. Ze denken dat er iets vreselijks met ze aan de hand is, een of ander groot en onbekend probleem waardoor ze nu minder vertrouwen en minder motivatie hebben om te schrijven. Ze realiseren zich niet dat het gewoon writersblock is en niets anders.

Het overkomt ook ervaren schrijvers. Marige O’Brien  bijvoorbeeld. Ze heeft er onlangs weer een vlaag van weten te overwinnen, vertelt ze in haar blog. Bij haar begon het toen iemand een onschuldige opmerking maakte over haar stuk. Dat ging niet eens over haar schrijftalent. De commentator vond dat ze een verkeerd onderwerp gekozen had. Het zat haar een poosje in de weg, maar dankzij haar ervaring begreep ze dat het hier om writersblock ging, waardoor ze er overheen kon komen. Hoe deed ze dat?

“Het overwinnen van writersblock is een proces. Er komt meer bij kijken dan de ‘tien tips’ of ‘vijf stappen’. Het is voor iedereen weer anders, maar je kunt er toch een paar gemeenschappelijke fasen in onderscheiden”. Ze beschrijft er vijf.

Heb ik writer’s block?
Allereerst moet je het probleem herkennen. Je kent het cliché dat het probleem herkennen al de halve oplossing is. In dit geval is het ook echt waar. Omdat het zo ongrijpbaar is, omdat het zich in zoveel verschillende gedaantes kan voordoen, is het echt een belangrijke eerste stap om te zien dat het hier om writersblock gaat.
Wanneer heb je writersblock? Als je denkt dat je niet kan schrijven of als je het schrijven en het schrijverschap onnodig mystificeert. Maar wie kan lezen en kan schrijven kan ook schrijver worden. Misschien niet een beroemde, maar wel een vaardige. Omdat schrijven voor negentig procent vaardigheid is en slechts tien procent verbeelding.

Wanneer is het begonnen?
Ten tweede moet je op zoek naar de bron. Meestal kun je het begin van een writersblock herleiden tot een bepaalde gebeurtenis. Voor de een begint het met een losse opmerking van iemand die belangrijk voor je is, zoals een leraar, vriend of familielid. Voor de ander is het een bepaalde teleurstelling die je hebt ervaren. Afgewezen voor een baan, niet toegelaten bij een studie, geen prijs gewonnen bij een wedstrijd..

Wat was het nou precies?
Hemingway liet zich nooit weerhouden door commentaren of de vele afwijzingen die hij kreeg. Was hij arrogant, of was zijn behoefte om te schrijven gewoon groter dan zijn behoefte aan erkenning? Hoe dan ook, het belangrijkste is dat je altijd nog zelf bepaalt wat wel en niet invloed op je mag hebben.
Dat klinkt misschien gek. Immers, zonder erkenning kan je als schrijver niet slagen. Oké, maar je laten beïnvloeden is één ding, je laten ontsporen is iets anders. Dat mag nooit gebeuren. Stel je voor dat Hemingway zijn vastbeslotenheid door een van die afwijzingen had laten aantasten. Dan zouden we een schrijver armer zijn geweest. Maar hij ging gewoon door. Misschien begreep hij die ene universele waarheid van schrijvers: één enkele mening doet niet ter zake. Lezen is namelijk subjectief. Wat de een mooi vindt, kan de ander niet bekoren. Ook de meestgeprezen auteurs krijgen nog kritiek.
Dus kijk naar de bron van je writersblock en kijk er objectief naar. Zet er vraagtekens bij, vraag je af wat je verwachtingen waren, en wat het precies was dat de ballon van je enthousiasme kapot wist te prikken. Leg het onder de loep en blijf vragen stellen totdat je weer perspectief ziet. Inderdaad, dit soort introspectie kan soms wel jaren duren.

Heb ik een reden nodig?
Writersblock is gekoppeld aan jouw schrijverschap. Als je niets om schrijven zou geven, was er ook geen block. Het is juist omdat je er waarde aan hecht dat het blok kan bestaan. De schrijver hecht er waarde aan omdat hij wil of moet schrijven. Punt. Je hoeft helemaal niet verder te kijken. Er zit voldoende rechtvaardiging in het simpele feit dat je verlangt om te schrijven. Kortom: Wil je schrijven? Dat is reden genoeg om het te doen.

Kan ik het doorbreken?
Nu je het probleem, de bron en de rechtvaardiging op tafel hebt liggen, hoef je alleen nog maar de daadwerkelijke blokkering op te heffen. Oh, is dat alles? Ja. Dat is alles. Maar het is wel heel persoonlijk. Een persoonlijke uitdaging om een vredesakkoord met jezelf te tekenen.
Marige O’Brien vertelt dat ze tegen zichzelf zei dat het commentaar van de commentator gewoon kortzichtig was en oppervlakkig, omdat hij de inhoud van haar stuk helemaal niet begrepen had. Toen ze zich dat realiseerde, kon ze het definitief opzij schuiven.

 

Tip:
Voor wie zover is en een vonkje nodig heeft om de machine weer aan de gang te krijgen:
Writersplaza Vonkenmachine  is een gratis emailservice van writersplaza.nl.

Je ontvangt  gedurende twee weken dagelijks een kort mailtje met een schrijfopdracht, om een  `vonkje` te laten overspringen.

Nu regelen! >>>

Eén reactie op “Writersblock doorbreken, hoe doe je dat?

  1. […] het ruwe, ongeslepen niveau. Veel schrijvers en beoefenaars van art journaling lopen op tegen een writers block als ze een opdracht proberen te doen. Dit obstakel wordt bij de kop gevat met oefeningen, tips en […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s