Annie Proulx houdt niet van haast

Portret van Annie ProulxAuteur Annie Proulx (1935)  houdt niet van haast. Ze schrijft haar werk met de pen. In de Guardian gaf ze een handjevol adviezen aan schrijvers die hun vakmanschap willen ontwikkelen.

“Schrijf langzaam,” zegt ze. “Ga rustig verder en doe het zorgvuldig.”
Om ervoor te zorgen dat het niet te snel gaat, kun je volgens Proulx het beste met de pen schrijven. Zo doet ze het zelf ook, maar als ze een heel eind op streek is zet ze het op de computer. “Dat is handig als je stukken wilt verplaatsen.” Daarna print ze de eerste versie uit en begint weer met de pen in de kantlijn te schrijven. “Veranderingen, aanvullingen, kleine notities en tekeningetjes en pijlen en kruisjes en woorden, van die dingen”.

“Schrijf met de hand, en alleen over onderwerpen die je interesseren,” adviseert Proulx. Zelf kan ze inspiratie krijgen door bepaalde lokaties. Veel van haar verhalen spelen zich af op het woeste Amerikaanse platteland.
Volgens Proulx wordt een schrijver deskundig door vooral veel en gevarieerd te lezen. Ze vindt zichzelf meer een lezer dan een schrijver. Ze vertelt dat haar familie van jongs af aan gewend was om zelfs tijdens het eten te lezen.
“Veel boeken hebben nog sporen van spaghetti”.
Ze leest vooral nonfictie, met een voorkeur voor geschiedenis.

Haar slotadvies luidt: “Herschrijf en corrigeer je tekst net zo lang totdat je de meest gelukkige uitspraak, zin, alinea, pagina, verhaal of hoofdstuk hebt.”

Proulx was jarenlang journaliste en begon pas na haar vijftigste fictie te schrijven. Ze won belangrijke prijzen voor haar literaire werk, zoals de Pulitzer National Book Award. Haar werk is toegankelijk waardoor ze ook bij een breder publiek geliefd is. Korte verhalen zijn haar specialiteit, zoals ‘Brokeback Mountain’  (Twee Cowboys), maar misschien is de roman The Shipping News (Scheepsberichten) wel haar meesterwerk. Ze woont in Wyoming in een huis genaamd Bird Cloud, waar ze onlangs een boek over schreef.

Annie Proulx Brokeback Mountain Annie Proulx - Shipping News E. Annie Proulx - Mijn leven op Bird Cloud Ranch Bird Cloud Memoir Proulx

En jij? Hoe schrijf jij het liefst? Met pen of met de computer?

Eén reactie op “Annie Proulx houdt niet van haast

  1. muskadel schreef:

    Ik schrijf met beide graag, weet niet goed waarom. Soms gaat typen gewoon sneller maar met de pen voelt het echter.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s