Schrijflessen na de Super Bowl

Eli Manning Superbowl 2012

Eli Manning, quarterback NYG

‘Zoals de meeste schrijvers ben ik gek op een goed verhaal’, zegt redacteur Jessica Strawser van Writer’s Digest daags na de legendarische Super Bowl in Amerika. Dat is de finale van de belangrijkste competitie van het American Football League (NFL), een evenement dat door honderden miljoenen mensen wordt bekeken. Waarom zoveel?

Volgens Jessica is het niet zozeer de sport en ligt het niet aan de grappige reclamespotjes, de overdreven pauzenummers met popsterren of het nuttigen van veel bier en vette happen dat er zoveel mensen kijken.
‘De echte reden waarom niet-footballfans toch naar de Super Bowl kijken is het menselijk verhaal. Er zijn ongelofelijk dramatische momenten te vinden in elk groot sportevenement, en als schrijvers hoeven we niet lang te zoeken om inspiratie op te doen voor ons werk,’ zegt ze en ze geeft ons meteen drie korte lesjes mee.

Les 1. Achter elk verhaal zit een nog beter verhaal

Aan de oppervlakte is de SuperBowl een kampioenschap met bijbehorend spektakel. Maar als je ziet hoe het op tv komt, begrijp je dat het er niet alleen om gaat welke club er wint. Zo was er dit jaar het verhaal van Eli Manning, die een nieuw Superbowl record zette door negen keer achter elkaar als quarterback uit te komen.
Jessica: ‘Hij was niet langer ‘het kleine broertje van Peyton Manning’ of ‘de jongste zoon van Archie Manning’. Hij was Eli, de superbowl-ster. Hij had zijn plekje weten te veroveren in een familie vol quarterback-sterren. En nu werd hij uiteindelijk de beste van het stel.’

Tip: Kijk nog eens naar het verhaal waarmee je bezig bent. Waar gaat het écht over? Welk verhaal zit er onder de oppervlakte?

Les 2. Stel aannames over jouw schrijftalent op de proef

Veranderde de wereld door de overwinning van de Giants? Niet meteen. Veel commentatoren zeiden dat Eli altijd al de betere  sportman was geweest, maar dat niemand dat nog gezien had. Misschien was Eli zelf nog wel het meest verbaasd te horen dat hij nu als de ‘elite Manning’ te boek staat, beter dan zijn vader, beter dan zijn broer. De beste Manning allertijden. Wie had dat gedacht. Hijzelf misschien wel het minste.

Tip: Pas dit eens toe op je eigen schrijfwerk. Is je opvatting over jouw eigen schrijfvaardigheid veranderd? Welke kleine veranderingen hebben zich voltrokken zonder dat iemand het zag? Is de opvatting van anderen over jouw werk nog wel waar? Hoe kun je bewijzen dat je anders (beter) schrijft dan iedereen altijd dacht?

Les 3. Begin elke dag opnieuw

Heb je je niet aan je dieet gehouden? Was je te moe om je dagelijkse portie woorden te schrijven? Als je een slechte dag hebt, of je doel niet haalt, word je niets wijzer van zelfverwijt. Vandaag is er weer een nieuwe dag om ’t te proberen. In de NFL krijgen de Giants hun huldiging – maar eigenlijk kijkt iedereen alweer vooruit naar het volgende seizoen. Omdat we allemaal weten dat er volgend jaar een nieuw verhaal zal zijn. Van iemand anders. En het werk om dat verhaal te ontwikkelen begint nu.

Bron: Writer’s Digest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s