Hoe maak ik mijn schurk geloofwaardig?

Conflict tussen de hoofdpersoon en een tegengestelde kracht, meestal in de vorm van een ander personage, is de essentie van elke roman. Het is heerlijk om van dat andere personage een pure slechterik te maken, een verachtelijk type zonder één goede eigenschap. Maar als je te ver gaat maak je er een stripfiguur van, zegt James Scott Bell in Conflict & Suspense.

Bell stelt een aantal strategieën voor waarmee je een geloofwaardige schurk neerzet.

  • maak een compleet achtergrondverhaal voor je slechterik. Zoek naar die momenten in zijn verleden die verklaren waarom hij doet wat hij doet.
  • sta jezelf toe een sympatiek kantje aan de schurk te geven. Als je in staat bent de lezer dit te laten voelen, dan breng je sprankelende emotie in je verhaal. Je hoeft het niet goed te keuren wat hij doet, maar je dwingt jezelf wel om hem niet alleen maar als ‘pure evil’ te zien.
  • Rechtvaardig de positie van de boef. Het maakt niet uit hoe slecht jij het vindt, de schurk zelf is overtuigd van zijn gelijk. Daarom doet hij wat hij doet.
  • Zorg voor minstens één klap in je verhaal waarmee de rechtvaardiging duidelijk wordt. Dit geeft een extra impuls aan de emotie in de lezer, en dat is wat je beoogt.

Lees hier een uittreksel van het boek (Engelstalig)

Digitaal verder lezen:
Elements Of Fiction Writing – Conflict And Suspense (Digitaal Boek)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s