Schrijftips van Margaret Atwood

Canadese schrijfster Margaret Atwood

De Canadese schrijfster, dichteres, feministe en politiek activiste Margaret Atwood (1939) zette voor The Guardian een paar handige (maar nogal willekeurige) schrijftips op een rijtje. Die willen we graag met jullie delen.

  1. Neem een potlood mee als je met het vliegtuig gaat. Pennen kunnen namelijk gaan lekken. Maar potlood-punten kunnen breken en je mag geen mesje meenemen in het vliegtuig. Neem daarom twéé potloden mee!
  2. Als beide potloden breken, gebruik dan maar een nagelvijltje. Als je dat tenminste wel mocht meenemen. Een vulpotlood is misschien een betere oplossing.
  3. Neem ook iets mee om op te schrijven. Papier is handig. Maar een stukje hout of je arm kan ook.
  4. Gebruik je een computer, sla dan je nieuwe tekst altijd op een geheugenstickop.
  5. Doe rugoefeningen. Rugpijn leidt af.
  6. Hou de aandacht van de lezer vast (dit werkt waarschijnlijk beter als je je eigen aandacht ook weet vast te houden). Maar je weet niet wie de lezer is, dus het lijkt op het vangen van een vis met een lasso, in het donker. Wat lezer A boeiend vindt kan voor lezer B supersaai zijn.
  7. Je hebt waarschijnlijk een woordenboek nodig, een grammaticaboekje en een portie realiteitszin. Dat laatste betekent: voor niets gaat de zon op. Schrijven is werken. Het is ook gokken. Er is geen pensioenregeling. Andere mensen kunnen je een beetje helpen maar in feite ben je op jezelf aangewezen. Niemand vroeg je om te schrijven, je hebt het zelf gekozen dus niet zeuren.
  8. Je kunt je eigen boek nooit zo onbevangen gaan lezen als iemand die nieuwsgierig de eerste pagina van een nieuw boek openslaat. Je hebt ’t ding zelf geschreven, je bent achter de schermen geweest. Je hebt gezien hoe de konijnen in de hoed werden gestopt. Vraag daarom een kennis of twee om ernaar te kijken voordat je het naar een uitgever stuurt. Kennissen, geen liefdesrelaties of echtgenoten! Tenzij je je huwelijk graag wilt verbreken.
  9. Ga nooit halverwege bij de pakken neerzitten. Als je niet uit de voeten kunt met je plot of je wordt geblokkeerd, ga dan stap voor stap terug totdat je ontdekt waar het fout ging. En neem dan een andere afslag. Of verander het perspectief. Wijzig de gekozen grammaticale tijd. Verander de eerste pagina.
  10. Bidden kan ook helpen. Of iets anders lezen. Of het visualiseren van de heilige graal, te weten de gepubliceerde versie van jouw meesterwerk.

Boeken van Margaret Atwood (een selectie):

Atwood Jaar van de Vloed

Het jaar van de vloed. Roman over de gevolgen van een natuurramp

Atwood Verhaal van de Dienstmaagd

Het verhaal van de Dienstmaagd. Een meesterlijke toekomstroman

Nog niet verschenen: In other words. SF and the human imagination

Verschijnt in augustus 2012: In other words. SF and the human imagination

Oryx and Crake

Orys and Crake.Bijtende humor in sf

Margaret Atwood De blinde huurmoordenaar

De blinde huurmoordenaar. Gelaagde, geraffineerde roman, onlangs bekroond met de Booker Prize

Margaret Atwood - Negotiating with death

Negotiating with the dead: A writer on writing. Over schrijven en schrijverschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s