Help, oma leest mee! [Schrijverskast 11]

annie mg schmidt google doodle

‘Mag ik je verhaal ook lezen? Ik ben zo benieuwd!’ Oma kijkt me glunderend aan. Haar kleindochter heeft een prijs gewonnen, de derde prijs (zie mijn eerdere blog ‘Schrijfbrons’). Net als vroeger, toen we met onze schoolrapporten langskwamen, krijg ik ook nu een donatie van haar.
‘Koop er maar wat moois voor meisje, een pen misschien?’ Die lieve oma.

Mijn winnende verhaal gaat over de Katholieke Kerk. En oma is een vrome katholieke vrouw. Leuk voor oma dus, zou je denken, zo’n bijpassend verhaal.
Maar dit is niet het geval. Want er wordt een moord beraamd in mijn winnende verhaal. Nog wel met een hostie, het heilige lichaam van Christus. En de pastoor, die goede man, is de hoofdpersoon…

Mijn moeder, ook actief in het katholieke leven, kon ook niet wachten tot ze mijn verhaal mocht lezen. Een leuk stuk voor in het ‘Kerkvenster’ zei ze nog. Toen ze het gelezen had, zei ze niets.
Een tijdje later zei ze: ‘dit kan ik echt niet in het kerkblaadje zetten. Dit is te schokkend voor die oude mensen.’

Hieruit blijkt dat het kiezen van een onderwerp, thema of plot voor mijn verhalen steeds moeilijker wordt. Hoe meer mensen weten van mijn schrijfhobby en hoe meer mensen dus mijn verhalen lezen, hoe meer ik bezig ben met de vraag of mijn verhalen niet te schokkend zijn.

Jammer, want ik vond het erg fijn (en het ging ook vaak vanzelf, ik kon er niets aan doen) om over moord, achtervolgingen en heldhaftige jonge vrouwen te schrijven.

Toen ik vorig jaar in de Synagoge was, ik deed research voor mijn thrillerverhaal voor dewebschrijvers.nl, vroeg een keppeldragende meneer wat ik aan het doen was. Hij wees op mijn notitieblok. Ik antwoordde dat ik een verhaal schreef over een moord in de synagoge. Hij keek mij aan met grote ogen en zei: ‘een moord, hier in dit gebouw?’, er was afschuw te lezen op zijn gezicht.

Voor mijn manuscript geldt het zelfde. Durf ik die seksscène te beschrijven, kan ik de Kerk weer gebruiken voor een moord?

Dus hoe meer je uit de schrijverskast komt, hoe lastiger het is om bij je schrijfthema’s te blijven. Of je trekt je niets aan van de meningen om je heen. Maar of me dat gaat lukken?

Dit is een gastblog van Janneke Heimweg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s