Twaalf tips voor blogschrijvers

Stilleven met de pijp van Maigret © Paul Butzelaar 2003Heb jij een weblog en schrijf je al een tijdje zonder dat het aantal bezoekers toeneemt? Luister dan eens naar de tips van Brian Klems. Hij heeft zijn bloggerskunsten de afgelopen tien jaar flink aangescherpt. Tegenwoordig runt hij drie succesvolle blogs op basis van zijn twaalf do’s en don’ts.

Schrijversblogs zijn er legio en vaak vind je daar ook advies over hoe je een blog moet schrijven. Soms is dat goed advies maar meestal niet zo goed. Dat kan heel irritant zijn volgens Brian.
“Het is een uitdaging om ze allemaal in de lucht te houden, maar zolang ik me aan mijn eigen 12 do’s en don’ts hou, kan ik een stabiele groei (dus een toenemend aantal views) bereiken”, zegt hij en hij wil deze tips graag met jullie delen.

Wat je wel moet doen

Eerst de do’s, de dingen die je moet doen wil je als blogger succesvol zijn.

Wie een blog schrijft, moet:
– zijn aandacht richten. Stel je eerst de vraag: op welke lezersgroep richt ik mij precies? Zodra je daar duidelijkheid over hebt, probeer je thuis te raken in hun wereld en er verstand van te krijgen totdat je een expert bent

een persoonlijkheid zijn. Wees jezelf, laat zien wie je bent. Het verschil tussen blogs en krantenartikelen is de persoonlijke noot. Het onderwerp zelf trekt lezers aan, maar het is jouw persoonlijkheid, jouw eigen stem, die ervoor zorgt dat de lezers doorlezen en later nog eens terugkomen. Geef je lezers de kans jou te leren kennen.

links gebruiken. Of je nu naar andere blogs linkt, naar je eigen eerdere bijdragen of naar websites met interessante informatie, zorg dat je links plaatst waar je maar kunt. Dit helpt het aantal kliks te verhogen maar ook om je positie in een zoekmachine te verbeteren.

plaatjes gebruiken. Lezers komen naar je blog voor informatie en jouw stem, maar het oog wil ook wat! Niet alle bijdragen verdragen een plaatje, maar als het kan, gebruik er dan een. Hier vind je meer informatie over gratis online foto’s die je voor je blog kunt gebruiken.

reageren op commentaar. Daarmee kun je direct contact leggen met je lezers. Niet alle commentaartjes vragen om een reactie, maar waar het kan: doen! Soms is het ook al aardig om een bedankje te plaatsen: fijn dat je m’n blog leest!

naar je blog verwijzen via Facebook, Twitter en alle andere media die daarvoor geschikt zijn. Niet bang zijn om sociale media te gebruiken om je blog te promoten. Gebruik alles wat het voor potentiële lezers makkelijk  maakt om jouw blog te vinden. Je vrienden en familieleden vallen daar natuurlijk ook onder.

Wat je beter niet kunt doen

Sommige dingen kun je natuurlijk beter achterwege laten.  Hier zijn de don’ts.

Wie een blog schrijft moet niet
onrealistische doelen stellen. Je kent je eigen agenda en mogelijkheden als geen ander, dus doe geen poging om elke dag te schrijven als dat toch niet lukt. Begin maar eens met één keer per week en als je de smaak te pakken hebt gekregen begin je misschien wat vaker gaan publiceren.

het aantal woorden beperken. Als je iets te vertellen hebt, vertel het dan. Lezers (en zoekmachines) hebben een voorkeur voor de wat vleziger stukken van minimaal 500 woorden) om het doorklikken een beetje de moeite waard te laten zijn. Dat betekent niet dat je geen korte stukjes kunt publiceren, maar de uitspraak dat blogjes kort moeten zijn kun je rustig naar het rijk der fabelen verwijzen. Schrijf een lang stuk als het onderwerp daarom vraagt.

taalfouten maken. En als je toch een grammaticafout hebt gemaakt, verbeter hem dan meteen. Op het web worden typfouten door de vingers gezien dus raak niet in paniek als je er eentje maakt. Maar verbeter ‘m wel! Als je serieus genomen wilt worden, tenminste. Geef jouw blog de professionele uitstraling die hij verdient.

negatief zijn. Het is in het algemeen niet slim om je persoonlijke grieven openbaar te maken (tenzij dat toevallig het thema van je blog is, natuurlijk). Je komt veel verder als je positief blijft en jouw lezersgroep inspireert en steun biedt.

lange alinea’s schrijven. Lange blokken tekst zijn voor lezers moeilijk te verteren, vooral als je blog via een computer of tablet wordt gelezen. Knip je artikel in korte alinea’s of gebruik opsommingspuntjes of lijstjes waar mogelijk. Ook een tussenkopje kan wonderen doen.

bang zijn iets nieuws te proberen. Het is belangrijk je blog in de loop van de tijd verder te ontwikkelen. De enige manier waarop dat kan, is zo nu en dan risico’s nemen. Of je nou grafieken gaat gebruiken, of gastbloggers aan het woord laat, wees nooit bang om iets nieuws te proberen. Als je denkt dat het iets toevoegt, probeer het dan.

Dit is een vrije vertaling van een blogpost uit 2012 van Brian Klems.  Naast WritersDigest schrijft Brian Klems ook  Questions & Quandaries, en The Life of Dad   Zijn eerste blog stamt uit 2001 en hij schaamt zich er een beetje voor, maarhier kun je het vinden

Eén reactie op “Twaalf tips voor blogschrijvers

  1. yorienvdh schreef:

    Reblogged this on Losse Flodders and commented:

    Yep.

    Like

Plaats een reactie