Historische roman wint Gouden Vullings 2013

Historische roman wint De Gouden Vullings 2013

afvallige_boekJan van Aken heeft met zijn historische roman De Afvallige de gouden Vullings 2013 in de wacht gesleept. De jury bestond uit één man: Jeroen Vullings, van 1993 tot 2000 literair criticus van Vrij Nederland en thans chef van De Republiek Der Letteren. Hij kreeg de vraag voorgelegd welke Nederlandstalige roman dit jaar volgens hem de allerbeste is en recht heeft op de Gouden Vullings 2013.  Dat is een prijs zonder prijzengeld, sculptuur, fotomoment of oorkonde.  Het gaat om de eer.

Vullings maakte een longlist om vervolgens een shortlist samen te stellen van vier titels en daar tot slot een winnaar uit te kiezen. Een Eenmansjury, dat schiet tenminste op.

Vullings over De Afvallige: “Het hoofdverhaal is gesitueerd rond 376 na Christus, ten tijde van de Volksverhuizingen: de Goten komen het Romeinse Rijk binnen, verdreven door de Hunnen. Hoofdpersoon in deze schelmenroman/road novel is de alcoholische wijnhandelaar Swintharik, die op zijn vlucht door het Keizerrijk achtervolgd wordt door een sinistere moordenaar. Dat heeft weer te maken met de mysterieuze gebeurtenissen zo’n vijftien jaar daarvoor rond de moord op de afvallige keizer Julianus. Hij perkte de rechten van de christenen in en moest dat bezuren: die godsdienstfanatici beraamden zijn dood. Dat eerdere verhaal is de tweede verhaallijn in deze ambitieuze turf, waarin evenmin gekeken wordt op een personage meer of minder. Zo is er een biseksuele Goot die zich steevast aansluit bij de sterkste partij, en een proto-feministische zieneres die niet met zich laat sollen door manvolk.”

Volgens het ‘juryrapport’ schrijft Van Aken in wezen jongensboeken vol rare types uit de Oudheid, die rondbanjeren op een door seks en geweld bestierde wereld. “Historische informatie voegt hij zo terloops mogelijk in. De onbetrouwbaarheid van de geschiedenis is zijn thema. Dat zie je aan zijn keuze voor pathologisch onbetrouwbare vertellers, maar ook schrijft hij vaak over mensen die een romantisch waanidee hebben van hun eigen achtergrond, een vals beeld van de werkelijkheid. De grondtoon in dit vrolijke proza is pessimistisch, want niets verandert ten goede: de sektarische christenen en het desintegrerende Romeinse Rijk van toen weerspiegelen in ons heden respectievelijk de samenzwerende islamisten en de Europese Unie. Als een hond in een kadaver, zo wentelt Jan van Aken zich in het theater van de wreedheid en de waanzin dat de geschiedenis is voor hem (en zijn welbeschouwd verstandige hoofdpersonen). Ontmanning, jezelf opeten, perversiteiten, ruwe gasten in louche gelegenheden, hij schrijft er met verdacht veel vertelplezier over – hulde. De Gouden Vullings 2013 komt hem rechtens toe.”

De shortlist bestond  daarnaast uit :

vertedering_boek vandodemannen_boek boy_boek

En dit was de longlist van Jeroen Vullings 2013:

Saskia De Coster – Wij en ik ,
Stefan Hertmans – Oorlog en terpentijn,
Remco Campert – Hôtel du Nord,
Jamal Ouariachi – Vertedering,
Robbert Welagen – Het verdwijnen van Robbert,
Joost de Vries  – De republiek,
Wytske Versteeg – Boy,
Arie Storm – Luisteren hoe huizen ademen,
Ernst Timmer – Florijn,
A.F.Th. van der Heijden – De helleveeg,
Walter van den Berg – Van dode mannen win je niet,
Tom Lanoye – Gelukkige slaven,
Jan van Aken – De Afvallige

Lees hier het hele artikel van Jeroen Vullings >

Plaats een reactie